Kombucha se říká houbě pocházející z východní Asie, kde její blahodárné účinky byly známy již vroce 221 před n.l. Nejedná se o běžnou houbu, jak ji známe, ale o symbiotický útvar tvořený několika druhy kvasinek a bakterií. Nápoj připravený z kombuchy obsahuje enzymy, vitamíny, minerální látky a zejména bakterie mléčného kvašení. Může být náhradou mléčných výrobků pro lidi trpící alergií na mléčnou bílkovinu.
Je KOMBUCHA houba?
Kombucha se všude označuje jako čajová houba, což je biologicky nesprávné.
Mínění vědců se rozchází. Někteří popisují Kombuchu jako houbu, jiní jako symbiózu různých kvasných buněk, řas a jiných mikroorganismů typických pro lišejníky. Má tvar plochého gumovitého světlešedého nebo hnědého lívance. Tedy více lišejník než houba. Lišejníky jsou na zemi asi 2 miliardy let. Jejich vývoj souvisí s mořskými řasami, které jsou vázány s vodou. Aby mohly žít později i v jiném prostředí potřebovaly spojence. Vytvořili spojenectví v němž měly oba – lišejník i řasa, důležitou funkci. Zásobují se navzájem organickými živinami, uhlohydráty a vodou.
Lišejníky mají v přírodním léčitelství dobrou pověst. Je známo přes 16 000 druhů lišejníků a Kombucha je jedním z nich.
SCOPY Kombucha = Serendipitous Collective adventure Of Bacteria and YeastsSymbiotická směs kvasinek a bakterií.
Typické složení kombuchy ( nemusí být vždy):
Bacterium gluconicum Saccharomycodes ludwigii
Bacterium xylinum Saccharomycodes apiculatus
Acetobacter xylinum Schizosaccharomyces pombe
Acetobacter xylinoides Zygosaccharomyes
Acetobacter Ketogenum Saccharomyces cerevisiae
Acetic acid / Kyselina octová Acetoacetic acid / Kyselina acetoctová
Benzoic acid propenyl ester / Kyselina benzoová propenyl ester.
Benzonitrile Butanoic acid / Kyselina máselná
Caffeine / Kofein Citric acid / Kyselina citronová
Cyanocobalamin / Vit. B 12 Decanoic acid / Kyselina dekanová
Ethyl Acetate Fructose / Ovocný cukr
d-Gluconic acid / d-glukonová kyselina Glucose / Hroznový cukr
Hexanoic acid / Kyselina hexanová Itaconic acid / Kyselina itakonová
2-Keto-gluconic acid / Keto – gluonová kyselina 5-Keto-gluconic acid
2-Keto-3-deoxy-gluconic Lactic acid Niacinamide
Nicotinic acid / Kyselina nikotinová Pantothenic acid / Kyselina pantotenová
Phenethyl Alcohol Phenol, 4-ethyl
6-Phospho gluconate / 6- Fosfo glukonát Propionic acid /Kyselina propionová
Octanoic acid / Kyselina oktanová Oxalic acid / Kyselina šťavelová
Riboflavin (vit. B 2) d-Saccharic acid (Glucaric acid) / Kyselina cukrová
Succinic acid / Kyselina jantarová Thiamin (vit.B 1)
plus 40 dalších esterkyselin ve stopovém množství.